JADŁOSPIS

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz prawdziwy i ziołowy, liść laurowy, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, ziele angielskie, cynamon. czosnek, sól 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

  

Poniedziałek  25.05.2020 r.

 Śniadanie:

Płatki Mlekołaki – (1) 15 g. na mleku – 200ml. (7)  pieczywo orkiszowe –  40g. (1) masło – 5g. (7) szynka– 20g. sałata – 4g. pomidor – 15g. napój cytrynowy z miodem – 150ml.

II Śniadanie:   Jabłko– 120g.

Obiad:  Zupa  fasolowa – 20g. z ziemniakami 100g. i natką – 2g. / włoszczyzna – 75g. (9) wywar z królika 

II Danie

Naleśniki z białym serem i śmietaną / mąka – 60g. (1) ser biały – 60g. (7) jaja – 20g. (3) olej – 5g. śmietana – 30g. (7) tarta marchew – 80g. z jabłkiem – 10g. ). / kompot porzeczkowy / mrożonka – 20g. cukier – 5g.

Podwieczorek:

Kawa mleczna (1`,7) bułka graham – 30g. (1) z masłem – 5g. (7) pasta z tuńczyka – 6g. i jaj – 30g. (3) z ziołami i szczypiorem, truskawki – 100g. 

Wtorek 26.05.2020 r.

 Śniadanie

Płatki owsiane -12g.  na mleku (7) pieczywo  z dynią – 40g. (1) masło – 5g. (7)  twarożek – 20g. (7) . ze szczypiorem – 4g. i rzodkiewką 10g.  herbata owocowa – 150ml.

II Śniadanie:  Jabłko – 120g.

Obiad :   Zupa barszcz biały – 9g.   z ziemniakami – 100g.  i zieleniną – 2g.  na wywarze mięsno – warzywnym /włoszczyzna – 80g (9) śmietana – 6g. (7) królik – 10g.

II Danie 

Kasza kuskus – 50g. gulasz z udźca indyka – 60g. / cebula – 10g. olej – 3g. / kapusta czerwona – 80g. z jabłkiem – 10g. i olejem, kompot porzeczkowy / mrożonka – 20g. cukier – 5g./

Podwieczorek 

Kawa mleczna – 180ml.  (1,7) –spaghetti  sosem pomidorowym i serem żółtym (7) , owoc, herbata cytrynowa

Środa  27.05.2020 r

 Śniadanie:

Ryż – 20g. na mleku (7) pieczywo ze słonecznikiem – 40g. (1) masło – 5g. (7) szynka gotowana – 20g. ogórek świeży – 15g.  sałata – 4g. herbata owocowa 

II Śniadanie:  Jabłko– 120g.

Obiad:  Zupa pieczarkowa z makaronem- 25g. i zieleniną – 2g. / włoszczyzna – 100g. (9) pieczarki – 30g. śmietana – 10g. (7). królik – 10g. 

Ziemniaki – 200g. potrawka  z kurczaka – 60g. / jaja – 10g. (3) olej – 2g. tarta bułka – 8g./ surówka z sałaty colesław – 80g.  / kompot wiśniowy / mrożonka – 20g. cukier – 5g.

Podwieczorek:

Kawa – 200ml. (1,7) bułka -30g. z masłem – 5g. (7) ser żółty – 20g. (7) sałata – 4g. pomidor – 20g. banan – 120g. 

Czwartek  28.05.2020 r.

 Śniadanie:

Kasza manna – 20g. na mleku (7) twarożek (7) z jajkiem – 5g. (3) rzodkiewką – 10g. i szczypiorem -4g. herbata owocowa

II Śniadanie:  Jabłko– 120g.

Obiad:  Zupa  barszcz czerwony z ziemniakami – 100g. na wywarze mięsno – warzywnym /włoszczyzna – 80g (9) śmietana – 6g. (7) królik – 10g.

II Danie  Łazanki z mięsem  wołowym i kiszoną kapustą/ kompot wiśniowy / mrożonka – 20g. cukier – 5g.

Podwieczorek:

Kakao – 200ml.(1,7)  bułka maślana z masłem -5g.  (1) morela

Piątek  29.05.2020 r.

 Śniadanie:

Kasza kukurydziana – 150g.  na mleku – 200ml. (7)  pieczywo pszenne kanapkowe –  40g. (1) masło – 5g. (7) pasta z wędliny – 15g. i jaj – 6g. (3) z papryką – 15g.   napój z cytryną – 150ml.

II Śniadanie:  Banan – 100g. 

Obiad:  Zupa krupnik z kaszy jaglanej  – 25g. z zieleniną – 2g. / włoszczyzna – 75g. królik – 10g. 

 II Danie:   Ziemniaki – 200g. miruna smażona – 80g.  / jaja – 10g. (3) tarta bułka – 10g. olej – 2g. surówka z kalarepy – 40g.  i marchwi – 40g. kompot porzeczkowy / mrożonka – 20g. cukier – 5g.

Podwieczorek:

Herbata owocowa – 150ml. ryż – 30g. z jabłkiem – 80g. duszonym, chrupki kukurydziane

Jadłospis może ulec drobnym zmianom.

Alergeny oznaczono zgodnie z Rozporządzeniem 1169/2011 Parlamentu Europejskiego

Lista alergenów znajduje się poniżej jadłospisu 

 

 
 
ALERGENY
NR GRUPA ALERGENÓW WYSTĘPOWANIE
1
ZBOŻA
zawierające
GLUTEN
Pszenica, jęczmień, owies, żyto i wyroby w tym: kasza manna,
jęczmienna, orkiszowa, kuskus, bulgur, pęczak, płatki owsiane,
żytnie, jęczmienne, orkiszowe, mąki z uzyskane z w/w zbóż
i produkty uzyskane z ich użyciem: pieczywo, ciasta, makarony,
naleśniki, bułka tarta, otręby, musli, kiełki pszenicy, kawa zbożowa,
kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, niektóre przetwory mięsne,
inne produkty zawierające gluten,
(oprócz: syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających
dekstrozę, maltodekstryn na bazie pszenicy, syropów glukozowych na
bazie jęczmienia, zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów
alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego)
2 SKORUPIAKI Małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek
3 JAJA
Białko jaja, żółtko jaja. Jako dodatek do kotletów, pasztetów,
panierki, sałatek, kremów cukierniczych, ciast, pieczywa; jaja
w proszku, naleśniki, inne produkty zawierające jaja
4 RYBY Ryby, kotlety rybne, pasty rybne, kawior, ikra, inne produkty
zawierające ryby
5 ORZECHY ZIEMNE
Oraz produkty przygotowane na ich bazie, masło orzechowe, olej
arachidowy, kremy, produkty czekoladowe zawierające orzeszki
ziemne i inne produkty zawierające ten składnik
6 SOJA / ziarno
sojowe /
Ziarna soi, mąka sojowa, sos sojowy, olej sojowy, kiełki soi, składnik
przypraw, wyroby wędliniarskie, przetwory mięsne homogenizowane,
inne produkty zawierające soję
7 MLEKO
Mleko, masło, sery żółte, sery białe, śmietana, jogurt, kefir, serki
homogenizowane, miksy do smarowania, maślanka, naleśniki, ciasta z
dodatkiem mleka/masła/śmietany, chałka, sos beszamelowy, białko
serwatkowe, mleko w proszku, zsiadłe mleko, kazeina, czekolada,
lody, desery mleczne, inne produkty zawierające białka mleka
krowiego
8
ORZECHY
z drzew
orzechowych
Orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, orzechy
pekan, orzechy pistacjowe, orzechy nerkowca, makadamia, oleje
wyprodukowane z w/w orzechów, masło arachidowe, marcepan,
kremy cukiernicze z dodatkiem orzechów, produkty ciastkarskie,
piekarskie, czekoladowe zawierające orzechy, inne produkty
z zawierające orzechy
9 SELER
Korzeń i nać selera. Jako dodatek do wywarów, surówek, seler
naciowy, liść selera, ziarna selera, soki warzywne z dodatkiem selera,
mięsa duszone z selerem, mieszanki przypraw, składnik wielu
produktów instant, przypraw, inne produkty zawierające seler
10 GORCZYCA Ziarna gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, warzywa konserwowe,
marynaty, mieszanki przypraw, inne produkty zawierające gorczycę
11 SEZAM
Ziarno sezamu, olej sezamowy, pasta tahini, sól sezamowa, składnik
wielu przypraw, wyrobów cukierniczych, czekoladowych, inne
produkty zawierające sezam
12
DWUTLENEK
SIARKI oraz
siarczyny w
stężeniach wyższych
niż 10mg/l
Owoce suszone, musli, E220-228 : dwutlenek siarki oraz sole kwasu
siarkowego
13 ŁUBINY Mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach
14 MIĘCZAKI Omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny
makaron z owocami morza