JADŁOSPIS
 
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz prawdziwy i ziołowy, liść laurowy, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, ziele angielskie, cynamon. czosnek, sól morska

Poniedziałek – 17.02.2020r.

Śniadanie:

Makaron – 20g (1)  na mleku 2% /200ml (7) / pieczywo orkiszowe – 40g. (1)  szynka  – 20g. pomidor – 15g. sałata – 4g. napój miodowo-cytrynowy – 150ml. jabłko

 

Obiad : 

Zupa krem dyniowo – 60g. -marchwiowy – 20g. z pestkami z dyni – 10g. i zieleniną – 2g. na wywarze z królika – 10g. i włoszczyzny – 75g. (9)  ziemniaki – 200g. kotlet z jajka – 60g.  (3) bukiet warzyw – 100g. z masłem – 5g. (7)  i tartą bułką – 10g.  (1)  kompot porzeczkowy / mrożonka – 20g. cukier – 5g./  

 

Podwieczorek

Kawa mleczna – 200ml. (1,7)  bułka  – 30g. (1)  z masłem – 5g. (7)  twarożek – 25g. (7)  z papryką – 15g. i rzodkiewką – 10g.  owoc – 120g.

 

Wtorek 18.02.2020r

 

 Śniadanie:

Płatki czekoladowe – 20g.  na mleku – 2% – 200ml. (7)  pieczywo ze słonecznikiem – 40g.  (1) masło – 5g. (7)  pasta z wędliny – 10g. i jaj – 5g. (3)  ze szczypiorkiem – 4g. i ogórkiem świeżym – 15g. herbata owocowa z miodem, owoc – 100g. 

 

Obiad : 

Zupa  ogórkowa z ziemniakami – 10g. i zieleniną – 2g. na wywarze mięsno-warzywnym / włoszczyzna – 80g. (9) ogórki kiszone – 25g. śmietana – 12% – 5g. (7)  królik – 10g. / kasza kuskus – 50g. filet indyka – 60g. duszony w sosie słodko-kwaśnym z warzywami / marchew – 30g. pietruszka – 20g. seler – 10g. (9)  cukinia – 30g. papryka – 10g. ananas – 50g. koncentrat pomidorowy – 3g. olej – 2g. cebula – 5g. / surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem i sosem vinegret, kompot porzeczkowy / mrożonka – 20g. cukier – 5g.

 

Podwieczorek:

Herbata cytrynowa – 200ml. makaron (1)  z truskawkami i śmietaną (7)  owoc – 120g.

 

 

Środa 19.02.2020r.

 

 Śniadanie:

Kasza manna – 15g. na mleku 2% – 200ml. (7)  pieczywo z dynią – 40g. (1)   masło – 5g. (7)  ser żółty – 20g. (7)  ze szczypiorem – 4g. rzodkiewką – 10g. sałata – 4g. napój cytrynowy – 150ml. owoc – 100g.

 

 

Obiad:

Zupa rosół z makaronem i zieleniną – 2g. / włoszczyzna-100g. (9)  mięso wołowe – 30g. makaron – 25g. / ziemniaki – 200g. kotlet mielony – 60g. / cebula – 5g. olej – 2g. bułka tarta – 3g. (1)  / sałatka z pomidora – 50g. z ogórkiem kiszonym – 50g. cebulką – 5g. i oliwą z oliwek, kompot wiśnia/ mrożonka – 20g. cukier – 5g./

 

Podwieczorek 

Ryż z jabłkiem prażonym – 80g. i cynamonem, bułka -30g. (1)  z masłem – 5g. (7) herbata owocowa

 

Czwartek 20.02.2020r.

 

Śniadanie

Płatki jęczmienne – 15g. na mleku -2%, (7)  chleb wieloziarnisty – 40g. (1)  masło – 5g. (7) szynka, kiełbasa kaukazka – 20g. rzodkiewka – 10g. sałata – 5g. herbata owocowa z miodem – 150ml. owoc – 120g.

Obiad:

 

Zupa barszcz czerwony -60g. z ziemniakami – 100g. i zieleniną – 2g. / włoszczyzna – 100g (9) natka – 2g. królik  – 10g. śmietana – 4g (7) . / pierogi z mięsem wołowo-drobiowym – 60g. / mąka – 50g. jaja-2g. (3) cebula – 10g. olej – 3g. / kapusta kiszona – 80g. z marchewką – 10g. jabłkiem – 10g. i oliwą z oliwek  kompot wiśniowy/ mrożonka – 20g. cukier – 5g./

 

  Podwieczorek

Herbata cytrynowa – 200ml. pączek (1)

 

Piątek 21.02.2020r.

 

Śniadanie

Płatki kukurydziane – 15g. na mleku – 2%, (7)  pieczywo pszenne kanapkowe – 40g. (1) jajko krojone – 30g. (3)  z rzodkiewką i szczypiorem – 4g. herbata owocowa – 150ml, jabłko – 120g. 

Obiad

Zupa krupnik z kaszy jaglanej – 25g. z zieleniną – 2g. / włoszczyzna – 75g. królik – 10g. /  ziemniaki – 200g. miruna smażona – 70g. / olej – 2g. bułka tarta – 6g. (1)  / surówka z cykorii – 70g. z marchewką – 20g.  / kompot porzeczka / mrożonka – 20g. cukier – 5g./

 

Podwieczorek: 

Kawa mleczna-150ml. (1,7)  bułka graham z masłem – 5g (1)  i serem żółtym – 20g. (7)  sałatka jarzynowa z majonezem / marchew – 30g. pietruszka – 20g. seler – 10g. (9) ogórek kiszony – 20g. jaja – 10g. groszek konserwowy – 10g. majonez – 6g.

 

 

Jadłospis może ulec drobnym zmianom

Lista alergenów znajduje się poniżej jadłospisu

 
 
 
 
 
ALERGENY
NR GRUPA ALERGENÓW WYSTĘPOWANIE
1
ZBOŻA
zawierające
GLUTEN
Pszenica, jęczmień, owies, żyto i wyroby w tym: kasza manna,
jęczmienna, orkiszowa, kuskus, bulgur, pęczak, płatki owsiane,
żytnie, jęczmienne, orkiszowe, mąki z uzyskane z w/w zbóż
i produkty uzyskane z ich użyciem: pieczywo, ciasta, makarony,
naleśniki, bułka tarta, otręby, musli, kiełki pszenicy, kawa zbożowa,
kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, niektóre przetwory mięsne,
inne produkty zawierające gluten,
(oprócz: syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających
dekstrozę, maltodekstryn na bazie pszenicy, syropów glukozowych na
bazie jęczmienia, zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów
alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego)
2 SKORUPIAKI Małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek
3 JAJA
Białko jaja, żółtko jaja. Jako dodatek do kotletów, pasztetów,
panierki, sałatek, kremów cukierniczych, ciast, pieczywa; jaja
w proszku, naleśniki, inne produkty zawierające jaja
4 RYBY Ryby, kotlety rybne, pasty rybne, kawior, ikra, inne produkty
zawierające ryby
5 ORZECHY ZIEMNE
Oraz produkty przygotowane na ich bazie, masło orzechowe, olej
arachidowy, kremy, produkty czekoladowe zawierające orzeszki
ziemne i inne produkty zawierające ten składnik
6 SOJA / ziarno
sojowe /
Ziarna soi, mąka sojowa, sos sojowy, olej sojowy, kiełki soi, składnik
przypraw, wyroby wędliniarskie, przetwory mięsne homogenizowane,
inne produkty zawierające soję
7 MLEKO
Mleko, masło, sery żółte, sery białe, śmietana, jogurt, kefir, serki
homogenizowane, miksy do smarowania, maślanka, naleśniki, ciasta z
dodatkiem mleka/masła/śmietany, chałka, sos beszamelowy, białko
serwatkowe, mleko w proszku, zsiadłe mleko, kazeina, czekolada,
lody, desery mleczne, inne produkty zawierające białka mleka
krowiego
8
ORZECHY
z drzew
orzechowych
Orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, orzechy
pekan, orzechy pistacjowe, orzechy nerkowca, makadamia, oleje
wyprodukowane z w/w orzechów, masło arachidowe, marcepan,
kremy cukiernicze z dodatkiem orzechów, produkty ciastkarskie,
piekarskie, czekoladowe zawierające orzechy, inne produkty
z zawierające orzechy
9 SELER
Korzeń i nać selera. Jako dodatek do wywarów, surówek, seler
naciowy, liść selera, ziarna selera, soki warzywne z dodatkiem selera,
mięsa duszone z selerem, mieszanki przypraw, składnik wielu
produktów instant, przypraw, inne produkty zawierające seler
10 GORCZYCA Ziarna gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, warzywa konserwowe,
marynaty, mieszanki przypraw, inne produkty zawierające gorczycę
11 SEZAM
Ziarno sezamu, olej sezamowy, pasta tahini, sól sezamowa, składnik
wielu przypraw, wyrobów cukierniczych, czekoladowych, inne
produkty zawierające sezam
12
DWUTLENEK
SIARKI oraz
siarczyny w
stężeniach wyższych
niż 10mg/l
Owoce suszone, musli, E220-228 : dwutlenek siarki oraz sole kwasu
siarkowego
13 ŁUBINY Mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach
14 MIĘCZAKI Omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny
makaron z owocami morza